Gotemba House 御殿場の家

Gotemba, Shizuoka JAPAN
dining & kitchen

dining & kitchen

living space

living space

living space

living space

small room

small room

bath room

bath room

A renewal for a family
家族に忠実に、改修しました

It is a project to repair the Western-style house of 30 years old.

In addition to structural reinforcement and the exchange of facilities and the insulation material, I suggested most suitable house for the big family who would live newly. Each room left the sound articulation before repair and it was unsociable, but created the space that could feel the sign of the family who was in other rooms while it was toed the mark by founding a housing part and a slit.

Because a beautiful curve beam greatly appeared in the in the ceiling of the Japanese-style room when I pushed forward dismantling construction with the repair, I decided to repair it to the Western-style room which showed the same roof truss. By operation such as arranging the removal of the ceiling and the small opening, a feeling of pressure disappears in the small room and feels it to area of several times.

The kitchen which I thought to play a key role of the life changed into the wide room of one that families gathered by removing an existing wall and pillar. A family has a meal mainly on a new big island kitchen counter in the morning, and a wife performs housework at noon, and it is with the study place of the child in the evening, and it is with the space that I sit in a happy circle again at night in whole family, and eats. Because it is available as a bench, as for the low storing of the height that I made for the wall side, even a party to invite a large number of guests to can direct turnout around a kitchen.

築30年の洋風住宅を改修するプロジェクトです。構造補強と設備や断熱材の交換に加え、新しく住むこととなる大家族にとって最適な住まい方を提案しました。改修前は各部屋が分節され閉鎖的でしたが、建具やスリットを新設することにより、仕切られながらも他の部屋にいる家族の気配を感じることができる空間を創出しました。

改修に伴う解体工事を進めていくと、和室の天井裏には大きく美しい曲がり梁が現れたため、そのまま小屋組を見せる洋室へ改修することにしました。天井の撤去や小さな開口を設ける等の操作により、狭い部屋でも圧迫感が無くなり何倍もの広さに感じます。

生活の中心になると考えたキッチンは、既存の壁と柱を撤去することで家族が集うひとつの広い部屋へと変貌させました。新設の大きなアイランドキッチンカウンターを中心に朝は家族が食事を取り、昼は奥様が家事を行い、夕方は子どもの勉強場所となり、夜はまた家族みんなで団欒し食事をする空間となる。壁側に設けた高さの低い収納はベンチとしても利用できるので、大勢の客人を招待するパーティーでもキッチンを中心に賑わいを演出することができます。

 

概要

事業主:個人

​住所: 静岡県御殿場市

設計: 笹井 夕莉 + 姫野 智宏 + ICHIBANSEN / nextstations
施工: 福櫻建設

copyright (C) Yasuyuki KAWANISHI + ICHIBANSEN / nextstations all rights reserved.

  • Twitter
  • ICHIBANSEN facebook
  • ICHIBANSEN instagram